Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag

Hoewel een beukenhaag niet het hele jaar groen blijft, behoudt hij normaal gesproken wel zijn bladeren. In de herfst drogen de bladeren van de beuk (fagus sylvatica) uit, waardoor ze een roodbruine kleur krijgen, maar ze vallen normaal gesproken pas van de plant af wanneer ze in het voorjaar door de nieuwe bladeren vervangen worden.

Hiermee zijn de beukenhaag en de ligusterhaag de enige bladverliezende haagplanten die in staat zijn om het hele jaar voor privacy te bezorgen. Tijdens uitzonderlijk koude winters bestaat de mogelijkheid dat de fagus sylvatica enkele bladeren verliest, maar zo koud wordt het in West-Europa vrijwel nooit. En omdat deze haagplant in ons deel van de wereld inheems is, zal hij ook in jouw tuin tot een mooie haag uitgroeien.

Soorten beukenhagen

Soorten beukenhagen

Een beukenhaag in de tuin heeft een belangrijk voordeel dat een wintergroene privacyhaag u niet kan bieden. De groene beuk kleurt namelijk heel mooi met de jaargetijden mee. In het voorjaar hebben de nieuw uitgekomen bladeren een frisse lichtgroene kleur. Na enkele maanden zijn ze mooi diepgroen gekleurd totdat ze in de herfst uitdrogen en roodbruin worden. Als de mooie golvende randen van de bladeren u bevallen, maar ze liever in een andere kleur ziet, kunt u ook een rode beuk (fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) in de tuin planten. De aantrekkelijke bladeren van deze variant hebben een typerende donkerpaarse gloed, die dit type beukenhaag een extra luxe uitstraling geven. Het is zelfs mogelijk om een tweekleurige gemengde beukenhaag in de tuin te planten.

Beukenhaag planten en verzorgen

Beukenhaag planten en verzorgen

De fagus sylvatica groeit zo’n 30 tot 60 centimeter per jaar, wat voor een inheemse plantensoort opvallend snel is. Toch hoeft een beukenhaag maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Dit moet niet gebeuren voordat de nieuwe scheuten meer dan 20 centimeter lang zijn, wat doorgaans aan het begin van de herfst het geval is. Als vrijstaande boom kan de beuk meer dan 40 meter hoog worden, maar dat is voor een haag natuurlijk onwenselijk. Een beukenhaag planten kan op vrijwel iedere goed doorlatende bodem, maar voor zware klei of andere bodemsoorten waar veel water in blijft staan is de fagus sylvatica niet geschikt. Heb je zulke grond in de tuin en ben je op zoek naar een haag met een vergelijkbaar uiterlijk? Dan is de haagbeuk (carpinus betulus) een goede optie, hoewel die plant zijn bladeren wel verliest in de winter.

Beukenhaag online bestellen

Beukenhaag online bestellen

De beuk beschikt over een aantal eigenschappen die hem een uitstekende haagplant maken. Wij zijn daarom niet verrast dat beukenhagen zeer geliefd zijn bij Vlaamse tuineigenaren. Wil jij ook zo’n mooie beukenhaag in de tuin? Bestel dan jouw beukenhaag online in onze webshop. De handige tool in ons bestelmenu berekent zelfs twee verschillende aantallen: een enkele rij beuken of een dubbele rij voor een extra dichte, volle haag.