Hulst

De hulst is een inheemse struik met grote symbolische waarde. Als het Kerstmis is, zien we de hulst zowat overal: aan deuren, voor huizen, als prentje op kaarten en menu’s… Dat deze plant ook in andere delen van ‘t jaar heel aantrekkelijk is bewijst de hulsthaag. Wanneer de hulst als haagplant geplant wordt, is hij een zeer mooie, altijdgroene struik die zeker bijdraagt aan de uitstraling van uw tuin.

Hulst - onze informatie

Hulst als haagplant

Hulst als haagplant

Als haagplant gaan we de hulst vooral zien in de kleinere tuinen, waar hij echt verschil kan maken. Een heel grote haag is de hulst meestal niet, hoewel de plant zeker hoogte kan bereiken, als ze de ruimte krijgt om te groeien. De hulsthaag is toch wel het mooist als ze niet al te hoog is, zodat men over de toppen van de plant kan heen zien. De schitteringen van de bladeren en de bessen in de winter blijven dan goed zichtbaar.

De groene kleur houdt de hulst het hele jaar door. Daarenboven kan de plant goed tegen schaduw, zodat de hulst ideaal geschikt is om in de achtergrond van de tuin voor een accent te zorgen, ook in de wintermaanden. De plant verlangt weinig onderhoud en is tegelijk echt een opvallende aanwezige in uw tuin, uw gasten zullen deze symbolische, groenblijvende haagplant ook zeker en vast herkennen.

Hulsthaag in het verleden

Hulsthaag in het verleden

De geschiedenis van de hulst is boeiend. De hulst is tegenwoordig nauw verbonden met het kerstfeest, wat eigenlijk een midwinterfeest is, en oude bronnen leren ons dat dit voor de Romeinen niet anders was: zij versierden in het midden van de winter hun huizen met hulst. Ook in de lage landen was de hulst gekend. Het stadje Hulst, in de Nederlandse regio Zeeuws-Vlaanderen, dankt er zijn naam aan, en deze stad, die zich “de meest Vlaamse stad van Nederland” noemt, is ook verbonden met het verhaal van Reinaard de Vos, een middeleeuwse fabel die als een hoogtepunt in onze literatuur geldt.

In het verleden was hulst ook gegeerd om zijn geneeskrachtige waarde. De bladeren werden geoogst en daar werd thee van getrokken, waarvan men geloofde dat er koorts mee kon genezen worden.

Hulst kopen

Hulst kopen

De haagplant hulst is dus om heel wat redenen zeer aantrekkelijk voor in uw tuin. Bij Haagplantenkopen.be kunt u kiezen uit verscheidene soorten hulstplanten, die natuurlijk elk weer andere kwaliteiten hebben. Daarnaast kunt u bij ons ook haagplanten kopen die op de hulst lijken, zoals schijnhulst en glansmispel.