Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Wat is koude opslag?

Koude opslag is een methode om het rustseizoen van haagplanten met blote wortels te verlengen. Dit zorgt ervoor dat ze iets later in het jaar geplant kunnen worden dan de meeste planten met blote wortels. Het normale plantseizoen loopt tot eind maart of begin april.

Een koude opslag is in feite gewoon een grote koelcel. Het is er donker en de temperatuur wordt net onder het vriespunt gehouden (-3°C). Hierdoor krijgen de planten niet genoeg licht om te beginnen met groeien en denken ze dus langer dat het winter is. Onze koude opslagen draaien op zonne-energie, waardoor de planten in rust gehouden worden zonder dat dit een negatief effect op het milieu heeft.

methode kuhllagerung

Voordat onze haagplanten met blote wortels de koude opslag in kunnen, worden ze gesorteerd, op een pallet gelegd en bedekt. De planten wordt in het midden van de winter in de opslag gelegd, als ze volledig in rust zijn en de wortels krijgen regelmatig water, zodat die niet uitdrogen. Zo kunnen ze veilig bewaard worden tot eind mei.

Kwekers gebruiken koude opslag al lange tijd om één-jaar-oude planten van de vorige lente veilig in rust te houden, terwijl ze de grond bewerken waar de planten in hun tweede jaar op gaan groeien. Dit zorgt ervoor dat de planten een sterk wortelsysteem en een nauwer vertakte groeivorm ontwikkelen. Wij gebruiken nu diezelfde technologie om ervoor te zorgen dat u uw haag zelfs een paar weken na Pasen nog succesvol kunt planten.

Planten met blote wortels die in een koude opslag hebben gelegen, moeten na de levering vrij snel geplant worden. Wij raden aan om dit binnen drie of vier dagen te doen, aangezien de planten dan langzaam wakker worden uit hun staat van rust. Dit komt door het verschil in temperatuur en licht vanaf het moment dat ze de opslag verlaten. Het beste is om de plaats waar u uw haag wilt planten alvast voorbereid te hebben, zodat u kunt beginnen met planten zodra de haagplanten geleverd zijn.

was ist kuhllagerung

Ieder jaar proberen we zo goed mogelijk te voorspellen hoeveel haagplanten met blote wortels we in onze opslag moeten plaatsen, zodat ze in april klaar voor gebruik zijn. Hoewel deze voorspellingen meestal vrij accuraat zijn, betekent het wel dat er maar een gelimiteerde voorraad is. Op is op!

Niet alle haagplanten zijn geschikt voor koude opslag. Zo slaan we bijvoorbeeld wintergroene haagplanten niet op, omdat deze nooit volledige in rust zijn. Ook sommige van onze hogere haagplanten worden niet koud opgeslagen, simpelweg omdat ze te veel ruimte innemen. Wilt u wel een wintergroene of hoge haagplant? Zorg er dan voor dat u deze uiterlijk midden april bestelt, want daarna kunnen ze niet meer uit het veld gehaald worden. Als het seizoen voor haagplanten met blote wortels voorbij is, kunt u natuurlijk wel vast planten bestellen voor de herfst. Wij leveren onze planten dan weer vanaf november.

Koude opslag is een volkomen veilige manier om het plantseizoen voor blote wortels te verlengen. Wist u dat het meeste fruit in de supermarkt ook koud is opgeslagen voor het in de schappen lag? Het voordeel van later in het voorjaar pas planten, is dat de grondtemperatuur hoger is, waardoor de plant sneller zal groeien en uitbundiger zal bloeien.