Haagbeuk als haag

Vaak wordt de haagbeuk als haag gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een lookalike van een beukenhaag, omdat de haagbeuk (carpinus betulus) veel beter tegen hele natte bodemomstandigheden kan dan de fagus sylvatica. Voor een tuin met een kleiachtige grond is de haagbeuk daarom een veel betere optie dan een beukenhaag. Toch heeft de carpinus betulus van zichzelf ook heel veel voordelen. De grijsbruine kleur die de bladeren van deze haagplant in de herfst krijgen is ronduit prachtig en de plant leent zich veel beter voor het gebruik in een informele haag dan de beukenhaag. Als de omstandigheden in jouw tuin moeilijk zijn voor de meeste haagplanten, kun je erop vertrouwen dat de sterke haagbeuk ze aankan. Deze haag maakt ook de “moeilijke” tuin een beetje mooier.

Voordelen haagbeuk als haag
Haagbeuk planten en verzorgen
Haagbeuk kopen

Voordelen haagbeuk als haag

Hoewel de bladeren van de carpinus betulus veel overeenkomsten vertonen met die van de fagus sylvatica, hebben ze toch een heel eigen karakter. Hun bladoppervlak is namelijk wat grilliger, omdat de nerven wat dieper in het blad liggen en de bladranden niet glad, maar getand zijn. Bovendien zijn de bladeren van de haagbeuk wat kleiner. Wel is het risico dat de haagbeuk bij lagere temperaturen een deel van zijn bladeren verliest groter. De haagbeuk kan wel als privacyhaag gebruikt worden, maar houd er rekening mee dat hij misschien niet de hele winter blikdicht is. De vogels in jouw omgeving zullen wel blij zijn met mensen die een haagbeuk planten, want zij bouwen hun nesten graag in deze haagplanten. Sommige vogels eten zelfs de vruchten van deze plantensoort.

Haagbeuk online

Haagbeuk planten en verzorgen

Carpinus betulus is een van de weinige inheemse haagplanten die het ook op natte grond heel erg goed doen. Het liefst staan ze op een zonnige plek op vruchtbare, waterdoorlatende grond, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen ze praktisch overal groeien. Net als de beukenhaag kan de haagbeuk het beste in de winter geplant worden, zodat zijn wortels goed ontwikkeld zijn tegen de tijd dat de lente begint. Omdat deze haagplant een gemiddelde groeisnelheid van zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar heeft, hoeft hij niet meer dan één keer per jaar gesnoeid te worden. Een haagbeuk snoeien doe je bij voorkeur in september. Daarmee is de haagbeuk niet alleen een hele sterke, maar eigenlijk ook gewoon een hele makkelijke haagplant.

Haagbeuk online bestellen

Haagbeuk online bestellen

Wie een haagbeuk kopen wil, hoeft daar tegenwoordig niet meer voor naar een tuincentrum. Als je zeker wilt zijn dat je haagbeuk van uitstekende kwaliteit is, door experts vervoerd wordt en gunstig geprijsd is, kun je via onze webshop gemakkelijk een haagbeuk als haag bestellen. Carpinus betulus is een veelzijdige haagplant die het als privacyhaag goed doet, maar ook als een mooie lage haag gebruikt kan worden.