Producten vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagbeuk snoeien

Haagbeuk snoeien

Met alleen een haagbeuk planten ben je er nog niet. Als je er zeker van wilt zijn dat de haagbeuk in jouw tuin op zijn mooist wordt, is je haagbeuk snoeien een heel belangrijk deel van de verzorging. Door je haagbeuk goed te snoeien, zorg je ervoor dat de haag in jouw tuin tot een volle, dicht vertakte haag uitgroeit. Gelukkig is het niet moeilijk om een haagbeuk te snoeien. Omdat deze bloeiende haagplant een vrij normale groeisnelheid van zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar heeft, hoeft het maar één keer per jaar te gebeuren. En omdat hij geen doorns of uitzonderlijk harde takken heeft, laat de plant zich vrij makkelijk snoeien. Het moet alleen goed gebeuren. Hoe? Daar vertellen we je graag meer over.

Haagbeuk snoeien

Wanneer snoei ik mijn haagbeuk?

Wanneer je begint met het snoeien van jouw haagbeuk hangt een beetje af van wat voor soort haag je wilt. Hoewel de haagbeuk bij koude temperaturen enkele bladeren verliest, is het een aardige privacyhaag. Maar als je hem daarvoor wilt gebruiken, kun je het beste pas met snoeien beginnen als hij op ooghoogte is. Toch raden wij aan om ook voor die tijd de zijkanten te snoeien, al is het alleen maar omdat dit de grijsbruine herfstkleur van de haagbeuk ten goede komt. Het beste moment om een haagbeuk te snoeien is in september, als deze haagplant zijn tweede groeiperiode achter de rug heeft. In principe kan de carpinus betulus het hele jaar door gesnoeid worden, maar in de felle zomerzon is er verbrandingsgevaar, terwijl er in de winter het risico op vorstschade is.

Hoe snoei ik mijn haagbeuk?

Hoe snoei ik mijn haagbeuk?

Voor het snoeien van een haagbeuk kun je het beste een heggenschaar gebruiken. Een elektrische heggenschaar is ook handig, maar wel zwaarder. Je hoeft niet meer dan een aantal centimeter weg te snoeien. Wat wel heel belangrijk is, is ervoor zorgen dat de haag aan de bovenzijde smaller gesnoeid wordt dan aan de onderkant. Op deze manier kan het zonlicht alle delen van de haag bereiken. Anders groeit de bovenkant namelijk veel sneller en krijgt de onderkant niet meer voldoende zon om de bladeren groen en gezond te houden. Als je de bovenop de haag snoeit, kan het voorkomen dat er afgeknipte takken blijven liggen. Probeer deze zoveel mogelijk weg te halen, want ook deze houden het zonlicht tegen dat de haag zelf veel beter kan gebruiken.

Hoe vaak snoei ik mijn haagbeuk?

Hoe vaak snoei ik mijn haagbeuk?

Met één keer per jaar snoeien houd je een formele haagbeuk in vorm, maar als je een hele formele haag wilt, kun je ook twee keer per jaar snoeien. Dit is niet noodzakelijk, maar vaker snoeien levert uiteindelijk wel een vollere haag op. In dat geval moet de eerste snoeibeurt vóór 21 juni plaatsvinden.