Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Haagbeuk planten

Haagbeuk planten

Er zijn maar weinig haagplanten die op een natte bodem gedijen. Als jij een grondsoort in de tuin hebt waar het water moeilijk uit wegloopt, maar toch bescherming tegen de wind of inkijk nodig hebt, zijn er desondanks voldoende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een haagbeuk planten. Deze sterke, bloeiende haagplant heeft er geen moeite mee als hij te maken krijgt met natte voeten en is daarom een bijzonder goed alternatief voor een beukenhaag (fagus sylvatica), waar de carpinus betulus qua uiterlijk wel wat van weg heeft. In sommige opzichten is een haagbeuk als haag zelfs een betere optie dan een beukenhaag. De haagbeuk is namelijk niet alleen beter bestand tegen natte omstandigheden, hij heeft ook nog eens een veel mooiere, grijsbruine herfstkleur.

Wanneer plant ik mijn haagbeuk?

Als je een haagbeuk in de tuin wilt, kun je die het beste aan het einde van de herfst of in de winter planten. Ergens tussen november en maart is de beste tijd om deze haag te planten, omdat de planten zo de tijd hebben om aan de grond te wennen en wortels te ontwikkelen voordat in het voorjaar de eerste nieuwe bladeren verschijnen. Hier kun je de haagbeuk makkelijk bij helpen door te zorgen dat hij op een laag losse aarde staat. Hierin hebben de wortels namelijk de ruimte om te groeien. Als je een geul graaft om de planten in te plaatsen, kun je voor het planten het beste eerst vijf centimeter uitgegraven aarde teruggooien in de geul. Deze uitgegraven aarde is losser en daarmee wordt het voor de wortels aanzienlijk makkelijker om te groeien.

Hoe plant ik een haagbeuk?

Een haagbeuk groeit op praktisch iedere goed gedraineerde grondsoort. Je kunt de afwatering bevorderen door direct na het graven van de geul eerst enkele gaten in de bodem te prikken. Deze geul moet een centimeter of tien dieper zijn dan de wortels hoog zijn, zodat er 5 centimeter losse aarde onder kan en de planten zodra ze rechtop in het midden van de geul staan afgedekt kunnen worden met de rest van de aarde. Al deze voorbereidingen kun je het beste treffen op de dag dat de jonge planten bij jou geleverd worden. Verwijder dan ook alle onkruid uit de omgeving van de haag, zodat alle voedingsstoffen naar de wortels kunnen. Als je zeker wilt zijn dat jouw nieuwe haag recht is, kun je een pootlijn plaatsen door een touw tussen twee stokjes te spannen.

Haagbeuk na het planten

Haagbeuk na het planten

Om een mooie, formele haagbeuk in de tuin te hebben, moet je regelmatig je haagbeuk snoeien. Hoe vaker je snoeit, hoe dichter de vertakking wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de grond rond de haag minstens twee jaar onkruidvrij gehouden wordt en dat de haagbeuk voldoende water krijgt.