Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag snoeien

Beukenhaag snoeien

Voor wie zijn beukenhaag als privacyhaag wil gebruiken, is een beukenhaag snoeien een belangrijk deel van het onderhoud aan deze plant. Maar ook als je ervoor kiest om de beukenhaag in jouw tuin wat informeler te houden, is het belangrijk dat de planten minstens één keer per jaar gesnoeid worden. De fagus sylvatica groeit namelijk behoorlijk snel voor een inheemse haagplant: ieder jaar wordt hij maar liefst 30 tot 60 centimeter groter. Dat is ook de reden waarom beuken in de natuur kunnen uitgroeien tot reusachtige bomen van meer dan 30 meter. Als je een beukenhaag in je tuin plant, wil je dat natuurlijk niet. Wij geven je daarom graag wat snoeitips, zodat de beukenhaag in jouw tuin nog lang voor privacy en beschutting zorgt.

Sterke, makkelijke beukenhagen

Een beukenhaag planten doe je het beste op een beschutte locatie. Dat is niet zo omdat de wind de plant beschadigt; de beuk is een sterke plant die wel tegen een stootje kan. Op een plek met veel wind is er alleen wel kans dat hij in de winter een deel van zijn bladeren verliest. Dat is op zich geen groot probleem, want de bladeren groeien in de lente weer terug, maar als je vanwege de privacy voor een beukenhaag kiest, is dat niet wenselijk. Na het planten hoeft de beukenhaag eigenlijk maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Dat lijkt vanwege de groeisnelheid van de plant misschien wat weinig, maar zo behoudt deze haag zijn mooie, formele vorm.

Wanneer snoei ik mijn beukenhaag?

Wanneer snoei ik mijn beukenhaag?

Het kost dus niet heel veel moeite om een beukenhaag te snoeien, maar het is wel belangrijk om deze haag op het juiste moment te snoeien. Dat mag namelijk niet gebeuren voordat de nieuwe scheuten langer dan 20 centimeter zijn. Meestal is dit aan het einde van de zomer of begin herfst het geval, maar als ze al eerder lang genoeg zijn, kun je ook dan aan de slag gaan. Dit is vooral aan te raden als je een hele formele haag wilt, omdat je hem dan later in het jaar nog een keer kunt snoeien. Daar wordt de haag alleen maar voller van. Let bij het snoeien altijd op dat je de bovenkant van de beukenhaag smaller snoeit dan de onderkant, zodat ieder deel van de haag voldoende zonlicht krijgt.

Beukenhaag in de tuin

Beukenhaag in de tuin

Dit snoeiadvies geldt zowel voor de gewone groene beuk als voor de rode beuk (fagus sylvatica ‘Atropurpurea’). Voor het snoeien van een beukenhaag kun je het beste een gewone of een elektrische heggenschaar gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de elektrische variant erg zwaar kan zijn. Verder is de fagus sylvatica eigenlijk een hele makkelijke haagplant, die op bijna iedere grondsoort goed tot zijn recht komt.