Producten vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Beukenhaag planten

Beukenhaag planten


Als je op zoek bent naar een haag die het hele jaar voor privacy zorgt, maar niet van het relatief formele karakter van een wintergroene haag of een traditionele coniferenhaag houdt, is een beukenhaag planten een heel goed alternatief. De bladeren van de fagus sylvatica verkleuren namelijk wel in de herfst, maar normaal gesproken blijven ze de hele winter aan de plant hangen, totdat ze in de lente vervangen worden door nieuwe, groene bladeren. Daardoor biedt deze haagplant de ideale combinatie van privacy en een haag die er ieder seizoen anders uitziet. Bovendien kan deze haagplant op vrijwel iedere waterdoorlatende bodem worden geplant. Zelfs zure of kalkachtige bodems zijn geen probleem voor deze sterke haagplant.

Waar plant ik mijn beukenhaag?

Het enige waar de beuk echt niet tegen kan is een natte bodem. Dat is niets vreemds voor een haagplant, maar wel lastig als je zware klei of een andere grondsoort waar veel water in blijft staan in de tuin hebt. Is dat het geval en wil je toch een haag die qua uiterlijk op de beukenhaag lijkt? Dan raden wij de haagbeuk (carpinus betulus) aan. Houd er wel rekening mee dat deze in de winter meer bladeren verliest dan de fagus sylvatica en daarom minder geschikt is als privacyhaag. Een beuk verliest alleen veel bladeren als het heel koud wordt of als hij op een plek staat waar hij veel wind vangt. Plant een beukenhaag dus altijd op een beschutte plek, zodat hij ook in de koudere maanden jouw privacy zal beschermen.

Wanneer plant ik mijn beukenhaag?

Wanneer plant ik mijn beukenhaag?

De winter leent zich om twee belangrijke redenen het beste voor het planten van een beukenhaag. Ten eerste is de fagus sylvatica alleen dan als plant met blote wortels te verkrijgen, wat een veel goedkopere optie is dan een beuk in pot. Verder is het goed om de beuk in de winter alvast aan de grond te laten wennen, zodat hij in de lente tot een mooie groene haag uitgroeit. Graaf op de dag dat de planten geleverd worden een geul die ongeveer 10 centimeter dieper is dan de hoogte van de wortels. Prik wat gaten in de bodem voor afwatering en gooi zo’n 5 centimeter losse aarde terug. Sproei als de planten geleverd worden de wortels nat, zet ze rechtop in het midden van de geul en dek ze vervolgens af met de rest van de uitgegraven aarde.

Beukenhaag na het planten

Beukenhaag na het planten

Vooral planten met blote wortels kunnen snel uitdrogen. Geef je beukenhaag na het planten dus voldoende water: twee keer per week ongeveer vijf liter. Na het planten is het belangrijk om de grond rond de haag onkruidvrij te houden. Een beukenhaag snoeien is opvallend eenvoudig. Hoewel de fagus sylvatica 30 tot 60 centimeter per jaar groeit, hoeft een beukenhaag maar één keer per jaar gesnoeid te worden.