Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Jeneverbes

De jeneverbes (Juniperus) is een van de meest afwijkende coniferen. Waar veel coniferen snel de hoogte in groeien, blijft de jeneverbes meestal erg laag. Sommige soorten blijven zelfs zo laag dat ze eerder als bodembedekkers dan als haagconiferen ingezet worden. Zelfs kruipende jeneverbessen groeien in de breedte echter wel vrij sterk, waardoor ze perfecte planten zijn om uw tuin tegen onkruid te beschermen. Bovendien zijn alle jeneverbessen in ons assortiment wintergroene haagplanten, al kunnen hun naalden tijdens strenge winters een decoratieve koperrode gloed krijgen.

Voordelen:

  • Jeneverbessen zijn wintergroen
  • Bijna alle grondsoorten zijn geschikt
  • Goed tot uitstekend winterhard
  • Niet veel onderhoud nodig

Nadelen:

  • Een jeneverbes zal nooit een hoge coniferenhaag opleveren
  • Natte voeten kunnen tot onherstelbare schade leiden
  • Niet terug te snoeien tot het oude hout

Welke soorten jeneverbessen zijn er?

Wat betreft groeiwijze lijkt de jeneverbes weinig op andere coniferen. Dat geldt vooral voor de kruipende jeneverbes (Juniperus horizontalis), die maar enkele centimeters per jaar groeit en afhankelijk van welke soort u in de tuin plant niet meer dan enkele tientallen centimeters hoog wordt. Wel kunnen deze planten 1 tot 1,50 meter breed worden en omdat ze daarnaast een zeer dicht takkenstelsel hebben, zijn ze ideaal om te voorkomen dat er onkruid groeit op een kaal stuk grond in de tuin. Deze bodembedekkers zijn bijzonder onderhoudsarm, omdat ze niet snel te hoog zullen worden en daardoor nauwelijks snoei nodig hebben.

De jeneverbes 'Golden Carpet', de jeneverbes 'Prince Of Wales' en de jeneverbes 'Andorra Compact' zijn de kruipende jeneverbessen in ons assortiment. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor twee kweekvormen van de Chinese jeneverbes (Juniperus squamata): de Chinese jeneverbes 'Blue Alps' en de Chinese jeneverbes 'Holger'. Deze soorten worden wat hoger. Vanwege hun kenmerkende onregelmatige groeivorm worden ze vaak solitair aangeplant, bijvoorbeeld als bonsaibomen, maar het is zeker mogelijk om ze in te zetten voor een onconventionele coniferenhaag van ongeveer een meter hoog. Chinese jeneverbessen kunnen tot wel 30 graden vorst aan en zijn daarom geschikt voor nagenoeg iedere Europese tuin.

Plant- en onderhoudstips voor de jeneverbes

Jeneverbessen zijn bijzonder makkelijke haagplanten. Er komen over het volledige noordelijk halfrond jeneverbessen voor. Sommige soorten zijn hier inheems, maar de kruipende jeneverbes komt uit Noord-Amerika en de Chinese jeneverbes uit Oost-Azië. In die gebieden hebben de planten uitstekend met droogte om leren gaan. Er zijn zelfs jeneverbessen die in rotsachtige gebieden groeien waar nauwelijks water komt. Een humusrijke bodem is ideaal voor een jeneverbes, maar zolang de bodem waar de planten op komen te staan goed gedraineerd is, zullen ze er zeer waarschijnlijk gedijen. Die afwatering is belangrijk, want in hun afkeer van natte voeten zijn jeneverbessen wel echte coniferen.

Het liefste staat de jeneverbes op een plek in de zon of halfschaduw. Op een schaduwrijke standplaats gedijen deze haagplanten echter ook. Dat maakt ze dus eveneens geschikt om als bodembedekkers onder andere heesters of aan de schaduwzijde van uw huis te gebruiken. Meer zon zorgt er wel voor dat de planten meer bloemen en vervolgens meer bessen krijgen. De bloemen vallen bijna niet op, maar de bessen hebben een innemende blauwe kleur. Dat kan een interessant kleuraccent geven, net als de koperachtige verkleuring die de naalden tijdens een koude winter krijgen. Naarmate het kouder wordt, zullen de naalden meer verkleuren.

Jeneverbes online kopen

Vergeleken met vaker aangeplante coniferen, zoals de taxus of de thuja, is de jeneverbes vrij bijzonder te noemen. Zijn naalden laten er geen twijfel over bestaan dat de Juniperus een coniferensoort is, maar hij wordt heel anders in de tuin toegepast dan de meeste andere coniferen. Alleen dat al maakt de jeneverbes een waardevolle toevoeging aan ons assortiment. Als u op zoek bent naar een betrouwbare wintergroene bodembedekker of een karakteristieke lage coniferenhaag, kunt u bij Haagplantenkopen.be de mooiste exemplaren van deze planten snel en voordelig online kopen.

Naast deze bijzonder onderhoudsarme planten kunt u bij ons terecht voor nog veel meer wintergroene haagplanten, bloeiende haagplanten, bodembedekkers en zelfs kant en klare hagen. Alle planten die via Haagplantenkopen.be te koop zijn komen bij kwekerijen vandaan die bekend staan om hun goede kwaliteit.