Buxushaag

Buxushaag

Buxushaag kopen

Wie op zoek is naar een laag, charmant haagje, kan om de buxushaag eigenlijk niet heen. De buxus is een lust voor het oog in elke tuin. Door zijn kleine blaadjes en nauw vertakte groeivorm kan hij in elke vorm geknipt worden die u maar wenst. Daarnaast is de buxus wintergroen en blijft hij dus het hele jaar door mooi vol. Buxus is populair als haagplant, maar ook als solitaire plant. Lees op deze pagina meer over deze veelzijdige plant.

Buxus sempervirens

De meest gebruikte buxussoort (en ook de buxussoort die wij op onze website verkopen) is de buxus sempervirens. ‘Sempervirens’ betekent letterlijk vertaald ‘altijd groen’ en dat is ook precies wat deze buxussoort is. De buxus sempervirens heeft een heel kenmerkend uiterlijk, met kleine blaadjes die licht gebold zijn, waardoor ze precies op een vingertop passen. Deze buxusvariant groeit niet zo hoog. Wij verkopen hem tot een hoogte van 150 cm. Daarom is de buxus sempervirens vooral geschikt voor sierhagen.

De buxus is een gemakkelijke plant. Hij groeit op bijna alle standplaatsen wel en heeft naast snoei maar weinig verzorging nodig. Het snoeien van de buxus gebeurt meestal laat in de lente en vaak volstaat het om één keer per jaar te snoeien. De buxus groeit namelijk helemaal niet zo snel. Dat maakt hem ideaal voor vormsnoei. Enkel in een erg gunstig jaar kan het nodig zijn nog een tweede keer te snoeien, halverwege de zomer.

Buxushaag in de tuin

Buxushaag in de tuin

De buxus is dus een lage, langzaamgroeide plant die wel vol en groen is. Hiermee is hij dus uitermate geschikt voor formele sierhagen. Veel mensen planten een buxushaag als afscheiding van borders of bijvoorbeeld als haagje langs een tuinpad. U kunt de buxus elke vorm geven die u maar wenst, waardoor hij gemakkelijk de vorm van een border kan volgen. De frisse groene kleur van deze plant maakt de border gelijk een stuk vrolijker.

Vaak houden mensen hun buxushaagjes erg laag, soms maar 30 cm hoog. De buxus heeft dan ook als voordeel dat hij zelfs op deze geringe hoogte nog vol en groen is. Het is echter ook mogelijk de buxus hoger te laten groeien. Mocht u dit willen doen, houd er dan rekening mee dat de buxus nogal langzaam groeit. Vaak groeit de buxus maar 10 cm per jaar. Als u dus een haag van 150 cm hoog wilt, raden wij u aan om al hoge planten te kopen, anders kan het wel tien jaar duren voor uw haag eindelijk op de juiste hoogte is.

Buxushaag kopen

Hoewel een buxushaag uiteraard een bijzonder stijlvol voorkomen heeft, kan het zijn dat u liever voor een van onze buxusvervangers kiest. Er zijn de laatste jaren immers aardig wat buxushagen kaalgevreten door de buxusrups. Ook krijgt de buxus steeds vaker te maken met allerhande schimmelziekten. Om dit soort toestanden te voorkomen kiezen veel tuiniers liever voor een buxusvervanger. Deze wintergroene haagplanten zijn uitermate geschikt voor vormsnoei. Daarnaast is een haag van buxus vervangers nauwelijks te onderscheiden van een echte buxushaag.

Mooie buxusvervangers zijn onder meer de Japanse hulst (Ilex crenata), Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) en struikkamperfoelie (Lonicera nitida). Al deze haagplanten zijn heel geschikt om een prachtige, klassieke haag mee te creëren. Zowel de wat hogere als lage haagjes liggen binnen handbereik met onze mooie buxus vervangers. Buxusvervangers laten zich goed snoeien en zijn in onderhoud net zo gemakkelijk als de buxus. Wanneer u een buxushaag iets te riskant vindt om aan te planten in verband met ziekten en plaagdieren is een goed alternatief voor de buxus voor u een hele mooie optie!

Buxushaag kopen

Buxushaag kopen doet u snel en eenvoudig via onze webshop. Wij verkopen buxushaag in verschillende hoogtes en met blote wortels, kluit en zelfs als kant-en-klaarhaag. Bekijk ons assortiment voor meer informatie en om direct te bestellen.