Producten vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxushaag snoeien

Buxushaag snoeien

Buxus is een heel gemakkelijke plant om te onderhouden. Als hij eenmaal gewend is aan de plaats waar hij staat, heeft u er nauwelijks nog werk aan. Ook groeit de buxus behoorlijk langzaam. Wanneer hij in vorm gegroeid is, hoeft u hem maar één keer per jaar te snoeien. Het snoeien zelf hoeft geen ingewikkeld karwei te zijn. Op deze pagina geven we u tips voor buxushaag snoeien, zodat u straks zonder moeite met de snoeischaar in de weer kunt gaan.

Wanneer snoei ik mijn buxushaag?

Wanneer snoei ik mijn buxushaag?

Het snoeien van buxushaag kan het beste gebeuren in het voorjaar. De plant groeit dan op z’n snelst en verliest dus ook het snelst zijn vorm. Mocht u vaker in het jaar willen snoeien, dan kan dit natuurlijk. Snoei bij voorkeur altijd tussen begin april en eind augustus. De kans dat de plant na de snoei te maken krijgt met nachtvorst is dan gering.

Niet alleen het moment van het jaar is belangrijk voor de snoei, maar ook de dag. Als het erg zonnig is, is het beter de buxushaag niet te snoeien. De blaadjes die nieuw aan de oppervlakte komen zijn nog niet gewend aan het felle zonlicht en lopen het risico te verbranden. Bij voorkeur snoeit u op een ietwat regenachtige dag. Natte takken en bladeren lopen minder schade op door het snoeigereedschap en herstellen ook beter van de snoeibeurt.

Hoe snoei ik mijn buxushaag?

Hoe snoei ik mijn buxushaag?

Na het planten van uw buxushaag, volgt natuurlijk het onderhoud. Gebruik voor het snoeien van de haag (buxus of elke andere haag) altijd scherp gereedschap. Niet alleen kost het snoeien u veel minder moeite met een scherpe snoeischaar, maar het is ook beter voor de plant. Afhankelijk van uw eigen voorkeur kunt u een grote heggenschaar of een kleinere snoeischaar gebruiken. Voor het snoeien van een rechte haag kunt u voor de zekerheid een lijntje spannen op de hoogte die de haag hoort te hebben. Knip vervolgens gewoon de takken weg die te ver uitsteken. Het is meestal beter in de eerste instantie voorzichtig te snoeien. Meer weghalen kan altijd nog, maar u kunt geen stukken van uw buxus terug aan de haag plakken.

De buxus is niet voor niets een populaire haagplant. Buxus is door zijn compacte groeivorm erg geschikt voor formele haagjes en zelfs voor vormsnoei. Ook de langzame groei van de buxus helpt hierbij, aangezien u hem maar één of twee keer per jaar hoeft te snoeien om hem netjes in vorm te houden (probeer dat maar eens met een leylandii conifeer). Waar u bij het snoeien wel op moet letten, is dat alle bladeren genoeg zonlicht krijgen. Het is meestal het beste om te kiezen voor een vorm die aan de bovenkant iets smaller is dan aan de onderkant. Hiermee voorkomt u dat er bruine plekken in de buxus ontstaan.