Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Groenblijvende heesters

Groenblijvende heesters en coniferen

Wintergroene hagen

Heesters om binnenkijken te voorkomen

Als u het hele jaar inkijk in uw woning wilt vermijden, kiest u uiteraard voor een wat hogere wintergroene haag. Tegenwoordig is de keuze aan haagplanten zo uitgebreid, dat u de Heesters om inkijk te voorkomen haag meerdere functies kunt meegeven. Met een wintergroene haag houdt u ook de uitstraling van een kalende, rustende tuin in de koude periodes staande door hun groene en soms bruine tinten, van o.a. een beukenhaag.

Snel en voordelig een groene muur van coniferen

Coniferen zijn de eerste soort waar men aan denkt bij wintergroene hagen. Overal in ons land het meest geliefd omdat ze snel groeien, een minimum aan onderhoud (lijken te) vergen en vaak betaalbaar zijn. Maar coniferen zijn bepaald niet altijd de mooiste en beste oplossing. En we mogen het ook niet nalaten te melden dat bepaalde coniferen zelfs helemaal niet geschikt zijn voor een haag. Het nadeel van matig onderhouden coniferenhagen is, dat ze onderaan kaal worden, waardoor hun verschijning uitgesproken lelijk en storend wordt, zowel voor u als uw buren en passanten.

Coniferen snoeien zoals een Thuja

Taxus haag Eerlijkheidshalve moeten we er aan toevoegen dat mislukkingen met coniferen ook vaak het resultaat zijn van verkeerde soortkeuzes, slecht onderhoud of plaatsing in de verkeerde grondsoorten. Laat u daarom goed informeren alvorens enthousiast te investeren in coniferen, die vaak heel voordelig worden aangeboden. De meest succesvolle coniferen om in een haag toe te passen zijn de, Chamaecyparis lawsoniana of Taxus,  in allerlei cultivars en kleurnuances, en de zogeheten levensbomen: Thuja plicata en Thuja occidentalis.

Groenblijvende heesters: Taxus en Buxus

De meest bekende en gebruikte struiken in de categorie groenblijvende haagplanten zijn natuurlijk Taxus en Buxus. Met name Taxus is een blijvende altijd diepgroene conifeer, die helaas giftig is, maar overal toepasbaar en volgens vele tuinkenners in Europa de absolute topper. Taxus kan hoog worden, is niet veeleisend, hoewel hij een voedselrijke bodem sterk beloont, blijft altijd groen en wil graag gesnoeid worden, zelfs tot de meest artistieke modellen. In tegenstelling tot de meeste coniferen is Taxus duurder in aanschaf en groeit uitermate langzaam. Met recht een investering die uw geduld uiteindelijk zal belonen. Over Buxus zijn boeken vol geschreven. Al eeuwenlang wordt hij toegepast om met Kardinaalsmuts name halfhoge en gevormde afscheidingen te maken. Keihard wintergroen en comfortabel te snoeien. Alles opgeteld is er geen betere keuze voor een functionele lage haag, die daarnaast een aangenaam decoratief element toevoegt aan uw tuin.

Alternatieve hagen

Ilex aquifolium cultivars zijn zeer betaalbare soorten hulst die enigszins lijken op Buxus en uitstekend bruikbaar zijn voor kleinere, makkelijk te onderhouden haagjes. Daarnaast worden nog tientallen groenblijvende haagplanten aangeboden.  
Gemakkelijke struiken, als u het niet al te nauw neemt met de strakke vormen van een typische haag, zijn de Prunus laurocerasus cultivars, beter bekend als Laurier. Er bestaan vele cultivars van, gekweekt op bladformaat en -vorm. Voor de liefhebbers van een bont blad is er de onovertroffen Aucuba japonica. Een ijzersterke, gemakkelijke plant die nauwelijks eisen stelt. De Ilex aquifolium is er in vele kweekvormen en vormt een ondoordringbare haag met gestekeld blad, waar vogels zich uitermate thuisvoelen maar gauwdieven een enorme hekel aan hebben. Maar dan is er ook nog de minder bekende Schijnhulst, Osmanthus burkwoodii, als u  
de pest aan snoeien hebt. Deze taaie groenblijver groeit traag en dicht met oersterk diepgroen blad, waardoor een compacte haag ontstaat en heeft heerlijke geurende bloemen.