Producten vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Ligusterhaag snoeien

Ligusterhaag snoeien

Een ligusterhaag snoeien is niet moeilijk, maar het moet wel even goed gebeuren. Voor een bladverliezende haagplant – al is de liguster officieel semi-wintergroen – groeit een ligusterhaag namelijk opvallend snel: ze worden ieder jaar al gauw een centimeter of 30 groter. Meestal wordt een liguster twee tot drie keer per jaar gesnoeid. Kies je daarvoor, dan heb je een mooie, formele privacyhaag in de tuin. Een liguster behoudt namelijk normaal gesproken de hele winter zijn groene bladeren, al is er bij uitzonderlijk lage temperaturen wel een kans dat hij enkele bladeren verliest en dus wat minder goed tegen inkijk beschermt. Je kunt er echter ook voor kiezen om de ligusterhaag wat informeler te houden. Wij geven je graag wat tips voor het snoeien.

Wanneer snoei ik een ligusterhaag?

Zoals bij de meeste haagplanten het geval is, kun je een ligusterhaag het beste tussen mei en september snoeien. Zorg dat je jouw ligusterhaag voor de langste dag in ieder geval één keer snoeit. Als je een meer informele ligusterhaag wilt, kun je het daarbij houden. Dan verschijnen er in de zomer kleine witte bloemen met een karakteristieke geur aan de ligusterhaag. Vlinders en bijen houden van deze bloemen. Vogels hebben dan weer meer interesse in de donkere besjes die na de bloei aan de plant groeien. Een informele ligusterhaag garandeert dus een levendige tuin. Toch zijn de meeste ligusterhagen die wij zien formeel. Deze worden na de eerste snoeibeurt nog een of twee keer gesnoeid, waardoor de bloemen en vruchten niet opkomen.

Wanneer snoei ik een ligusterhaag?

Hoe snoei ik een ligusterhaag?

Bij het planten van een ligusterhaag moet je opletten dat de wortels geen direct zonlicht vangen. Voor het snoeien moet je ook voorzichtig zijn met zonlicht. In de felle zon is er namelijk sprake van verbrandingsgevaar. Snoei dus bij voorkeur op een bewolkte dag. Een droge dag nadat het geregend heeft is aan te raden, omdat het snoeien zelf dan makkelijker gaat. Snoei de onderkant van de ligusterhaag breder dan het bovenste gedeelte, zodat ieder deel van de haag evenveel zonlicht krijgt. Het is mogelijk om een breed uitgegroeide ligusterhaag te versmallen, maar houd er dan wel rekening mee dat je een tijdje tegen een relatief open haag aankijkt. Dit kun je voorkomen door eerst één kant te doen en daarna de andere of gewoon door het snoeien goed bij te houden.

Groenblijvende ligusterhaag bestellen

Groenblijvende ligusterhaag bestellen

Hoewel er regelmatig gesnoeid moet worden, is de liguster eigenlijk helemaal geen moeilijke plant. Alle ligustersoorten gedijen op iedere goed doorlatende bodem en kunnen zelfs tegen moeilijke omstandigheden, zoals een verontreinigde lucht. Heb je er nog geen, maar wil je wel een ligusterhaag kopen? Kijk dan eens naar ons assortiment aan ligusterhagen. Alle ligusters in ons assortiment zijn van zeer hoge kwaliteit en zorgen zodoende het hele jaar door voor privacy.