Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Boomkwekerij

Op Haagplantenkopen.be halen wij onze haagplanten direct van de kweker. We praten vaak over de voordelen die dat allemaal heeft, zoals lagere prijzen en een groter assortiment. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk op een boomkwekerij? Het is interessant om daar ook eens wat aandacht aan te geven. U wilt immers vast wel weten waar uw haagplanten vandaan komen!

Wat gebeurt er op een boomkwekerij?

Wat gebeurt er op een boomkwekerij?

Op een boomkwekerij worden, uiteraard, bomen gekweekt. Dit kweken bestaat uit een paar stappen: planten, verzorgen, rooien en verkopen. Bij het planten worden er meestal stekken gebruikt. Dit zijn delen van een uitgegroeide plant, die zelf in staat zijn om nieuwe wortels te krijgen. Deze stekken worden allemaal machinaal geplant, zodat ze netjes op de juiste afstand en juiste diepte in de grond komen te staan. Dit machinaal planten gaat uiteraard ook een stuk sneller dan met de hand.

Bij het verzorgen van de bomen gaat het er voornamelijk om dat ze goed groeien en niet ziek worden. Vaak worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen ongedierte of schimmel en natuurlijk wordt onkruid ook weggehaald. Als de bomen wat gegroeid zijn, kunnen ze ook gesnoeid worden. Het verschilt per boomsoort hoe vaak en hoe strak dit gedaan moet worden. Een langzaamgroeiende taxus hoeft bijvoorbeeld minder vaak gesnoeid te worden dan een snelgroeiende leylandii conifeer. Coniferen in het algemeen worden dan vaak weer strakker gesnoeid dan bomen zoals sering of kornoelje.

Als de bomen tot de juiste hoogte uitgegroeid zijn, worden ze gerooid. Simpel gezegd betekent dat dat ze uit de grond gehaald worden. Ook dit gebeurt natuurlijk weer machinaal. Hoe het rooien precies in zijn werk gaat, hangt af van de manier waarop de planten geleverd moeten worden. Planten met blote wortels worden achter elkaar uit de grond getrokken, schoon geschud en in een verpakking gedaan. Planten met kluit moeten stuk voor stuk uitgegraven worden en in een netje gedaan worden. Dit duurt langer. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat bomen met kluit duurder zijn dan met blote wortels.

Dan zijn er ook nog potgekweekte bomen. Deze worden direct al in de pot geplant en blijven hier in staan. Het voordeel aan potgekweekte bomen, is dat ze gemakkelijk te vervoeren zijn. Ze hoeven niet uitgegraven te worden en de kans dat de wortels beschadigd raken is daardoor erg klein. Potgeweekte planten kosten nog wat meer moeite om te verzorgen, aangezien de kweker er niet gemakkelijk met een tractor langs kan rijden.

Van kwekerij naar klant

Van kwekerij naar klant

Als laatste is er natuurlijk de stap van het verkopen van de planten. Dat is waar Haagplantenkopen.be om de hoek komt kijken. Op onze site kunt u alle planten vinden die wij vanaf de kwekers aanbieden. Wij dienen dus eigenlijk als tussenpersoon voor kweker en klant en zorgen ervoor dat de beste bomen van de beste kwekers bij u op de stoep komen te staan.