Producten vergelijken
  1. Verwijder dit artikel
Voeg meer producten toe om te kunnen vergelijken Vergelijken
Geen producten geselecteerd.

Buxusvervangers

Buxus is een zeer mooie plant en is daarom ook te bewonderen in veel tuinen. Echter, sinds een aantal jaar gaat het langzaamaan steeds minder goed met de buxus. De reden hiervoor? Buxusziekten. Verschillende soorten buxusziekten maken het leven van dit plantje zeer moeilijk en kunnen het uiterlijk van uw tuin aanzienlijk aantasten. Wat zijn buxusziekten eigenlijk? Wat is ertegen te doen? En waarmee kunt u de buxus vervangen, als u buxusziekten in z’n geheel wilt vermeiden? Lees hieronder verder.

Buxusziekten

Er zijn verschillende soorten ziektes waar uw buxus aan kan leiden, maar de twee meest voorkomende zullen toch de buxusschimmel en de buxusmot zijn. Buxusschimmel is een schimmel die door de meeste buxussen wel gedragen wordt, maar vaak niet tot groei komt. In zeer volle, dichte buxussen, kan deze schimmel echter goed toeven, waardoor juist de mooiste buxussen vaak toch het slachtoffer worden van buxusschimmel. Als de schimmel nog niet zo ver gevorderd is, kunt u de buxus vaak nog redden met speciale bladbemesting. Heeft de buxus meer dan 1/3 van de plant aangetast, dan zal er meestal geen redden meer aan zijn.

Buxusmot is de andere grote bedreiging voor onze charmante kleine plantjes. De buxusmot legt haar eitjes op de bladeren van de buxus en de rupsen die daaruit komen zijn gek op deze lekkernij. Een plaag van buxusrupsen kan grote schade aanrichten aan alle buxussen in een wijk of stad. Sinds een paar jaar is de buxusrups op steeds meer plaatsen in België en Nederland te vinden. Het is mogelijk uw buxus te beschermen tegen buxusrups, of om de rupsen handmatig uit de plant te verwijderen. Wel willen wij afraden om chemische pesticiden te gebruiken. Deze tasten namelijk niet alleen de rupsen aan, maar ook de vogels die de rupsen opeten.

Plaats een andere plant

Plaats een andere plant

Buxusziekten genezen is mogelijk, maar vaker is het gemakkelijker om gewoon een hele nieuwe plant in de tuin te zetten, die immuun is voor de buxusschimmel en buxusmot. Natuurlijk is het wel zo prettig als die plant dan dezelfde functie in de tuin kan vervullen als uw buxus eerst deed. Wij helpen u graag met het vinden van de ideale vervanging. In het uitgebreide assortiment van haagplantenkopen.be vindt u een scala aan verschillende haagplanten, waar er zeker een aantal tussen zitten met dezelfde uitstraling als uw buxus.

Een zeer populaire vervanging voor buxus is de ilex crenata, of Japanse hulst. Deze is in uiterlijk maar nauwelijks van de buxus te onderscheiden, met dezelfde kleine, ovalen blaadjes en dichte groeivorm. Wel is ilex crenata vaak wat duurder dan de klassieke buxus en groeit hij ietsje sneller. U zult hem dus net wat vaker moeten snoeien dan de buxus. Ook de lonicera nitida, of Chinese kamperfoelie, is een goede keuze als u trouw wilt blijven aan het uiterlijk van de buxus. De groeivorm van deze plant is iets anders, maar ook zij heeft kleine, ovalen blaadjes en zal laag blijven. Beide plantensoorten zijn, evenals de buxus, goed geschikt voor vormsnoei. Ook de creatieve tuinier kan dus met deze planten aan de gang.

Andere buxusvervangers

Andere buxusvervangers

Wilt u een iets grotere switch maken in de uitstraling van uw tuin? Dan kunt u gaan voor een plant die wat minder lijkt op de buxus. Een altijd populaire haagplant is bijvoorbeeld de taxus. Deze conifeer is, in tegenstelling tot veel andere coniferen, eenvoudig laag te houden en goed te snoeien. Voor vormsnoei is de taxus dus een prima optie. Ook voor een nette, strakke haag werkt de taxus als haagplant goed. U kunt kiezen voor de taxus baccata als u graag een nette haag zonder overbodige tierlantijnen wilt, of juist de taxus media ‘Hicksii’ en taxus media ‘Hillii’ afwisselen voor een gezellig gezicht met rode besjes in het najaar. Past u wel op, want de gehele taxus is zeer giftig. Voor een tuin waar veel kinderen of huisdieren komen is deze plant wellicht niet zo geschikt.

Een andere optie is om juist te gaan voor een gezellige, bloeiende haag om uw buxushaag mee te vervangen. Buxus wordt vaak gebruikt als lage sierhaag en deze functie kan ook zeker vervuld worden door een andere lage haag. Een charmante optie is bijvoorbeeld de sneeuwbes ‘Magic Berry’. Deze plant blijft mooi laag. In de zomer bloeit ze met witte of roze bloemetjes en in de herfst worden deze vervangen door zachtroze besjes die de plant sieren. Ook de bruidsbloem is een populaire optie als het gaat om lage sierhagen. Deze heeft een uitbundige witte bloei in mei en juni.

Buxusalternatieven op Haagplantenkopen.be

Buxusalternatieven op Haagplantenkopen.be

Met de altijd aanwezige buxusschimmel op de loer en de dreiging van een plaag van buxusmot, is het niet vreemd dat mensen gaan zoeken naar alternatieven voor de buxus. Gelukkig zijn er meer dan genoeg planten die wat uiterlijk of functie betreft niet onderdoen voor de populaire buxus. Bezoek de pagina’s over onze buxusalternatieven, of klik zelf door ons assortiment om een mooie nieuwe toevoeging voor uw tuin te vinden.

De hierboven genoemde plantensoorten zijn allen te koop op Haagplantenkopen.be. Wij halen onze haagplanten direct bij de kwekers vandaan, wat betekent dat er zo min mogelijk tijd zit tussen het moment dat ze uit de grond gehaald worden en het moment dat ze bij u voor de deur staan. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van onze haagplanten, maar verlaagt ook nog eens de kosten. Doordat wij geen opslagruimte hoeven te zoeken, kunnen we u de planten goedkoper aanbieden.