Coniferenhaag snoeien

Coniferenhaag snoeien

Vaak wordt gezegd dat een coniferenhaag zo gemakkelijk te onderhouden is en zo eenvoudig om in een strakke vorm te snoeien. Het is natuurlijk wel handig als we daarbij ook nog even uitleggen hoe dat dan precies in zijn werk gaat. Lees daarom hieronder de tips voor coniferenhaag snoeien zodat ook uw coniferenhaag er dit jaar tip top bij staat.

Wanneer snoei ik mijn coniferenhaag?

Wanneer snoei ik mijn coniferenhaag?

Voor de meeste soorten conifeer geldt dat ze het beste gesnoeid kunnen worden aan het einde van de lente of vroeg in de zomer. In elk geval voor de langste dag van het jaar. Als uw haag zeer snel groeit, kunt u nog een tweede keer snoeien in september. Let altijd op het weer voordat u gaat snoeien. Snoei het beste op een bewolkte of zelfs regenachtige dag, zodat de zon de nieuwe blaadjes niet meteen kan verbranden. Als het nog erg vroeg in het jaar is, pas dan ook op met (nacht)vorst. De conifeer moet de juiste omstandigheden hebben om van de snoeibeurt te bekomen.

Hoe snoei ik mijn coniferenhaag?

Hoe snoei ik mijn coniferenhaag?

Aangezien coniferen van nature vaak hoge bomen zijn, is de belangrijkste reden voor het snoeien het in toom houden van de omvang van uw haag. Daarnaast zullen veel tuiniers op zoek zijn naar een mooie, formele vorm. Zorg dat u altijd scherp gereedschap gebruikt bij het snoeien. Aangezien u de meeste coniferen eerder zult scheren dan knippen, is een elektrische heggenschaar aanbevolen.

Een aantal belangrijke dingen om op te letten bij het snoeien zijn de vorm van de haag en de zoninval. Die eerste is natuurlijk vrij logisch: let erop dat uw haag mooi recht wordt. Gebruik eventueel een lijntje over de breedte van de haag zodat u zeker weet dat de bovenkant recht afgesneden wordt. Wat de zoninval betreft: het is belangrijk dat elk deel van de plant genoeg zonlicht krijgt. Zorg er daarom altijd voor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant. Dit zorgt ook voor wat meer stevigheid in de haag en voor een natuurlijker uiterlijk.

Veel coniferen, zoals de levensboom, Californische cipres of leylandii conifeer, kunnen niet op out hout teruggroeien. Zorg er daarom bij deze planten altijd voor dat u regelmatig blijft snoeien en niet eens een jaar overslaat. Gaten in deze heggen zijn lastig te restaureren. De taxus verdraagt snoei juist wel heel goed en is daardoor veel vergeeflijker als het gaat om fouten.

Coniferen snoeien: nazorg

Coniferen snoeien: nazorg

Hoewel coniferen sterke planten zijn, die best wel tegen een snoeibeurt kunnen, is het toch handig om ze wat extra aandacht te geven na het snoeien. Zeker als u uw taxus flink teruggesnoeid heeft, heeft deze wat liefde nodig. Geef uw coniferen na het snoeien extra water en voeg eventueel wat mest toe aan de grond waar ze in staan. Zo weet u zeker dat uw planten sterk teruggroeien na hun snoeibeurt.

Lees op onze site ook meer over coniferen planten, coniferenhaag of coniferen kopen.