Close-up op de gewone sering

Close-up gewone sering

Close-up op de gewone sering

Het assortiment van Haagplantenkopen.be is zeer groot en wordt ook nog eens regelmatig uitgebreid of aangepast. Het is daarom zeker de moeite waard om af en toe eens een blog te schrijven over onze minder bekende haagplanten. Vandaag een close-up op de gewone sering.

prachtige, informele haag

De gewone sering (Syringa vulgaris) is een plant die veel tuiniers wel kennen. Het is een bladverliezende en uitbundig bloeiende tuinplant die regelmatig in borders wordt geplant.

Een prachtige, informele haag

De gewone sering (Syringa vulgaris) is een plant die veel tuiniers wel kennen. Het is een bladverliezende en uitbundig bloeiende tuinplant die regelmatig in borders wordt geplant. De gewone sering staat het meest bekend om zijn prachtige, paarse bloempluimen die ieder jaar te zien zijn tussen april en juni. De bloesems zien er niet alleen heel mooi uit, maar geuren ook nog eens heerlijk. De sering is daarmee niet alleen een mooi tuinplant, maar ook nog eens goed voor de bijen en andere insecten in uw tuin. Die zullen aangetrokken worden door de geuren en kleuren van deze plant.

De sering is echter minder bekend als haagplant. De meeste tuiniers planten deze heester solitair, maar hij kan juist prachtig gebruikt worden als een informele haag. De gewone sering wordt meestal zo’n 150-200 cm hoog en groeit redelijk snel. Hij kan een brede haag vormen, met een maximale breedte van 150 cm, maar kan met regelmatige snoei ook smaller gehouden worden. Door het spectaculaire uiterlijk van deze haagplanten zijn ze bijzonder geschikt om een informele haag binnen de tuin van te maken. Ook is de gewone sering mooi als erfafscheiding of anderszins landelijke haag.

Doordat het een bladverliezende haagplant is die niet volledig zichtdicht groeit, is de sering niet zo geschikt als privacyhaag. Deze heester kan beter gebruikt worden als sierhaag. De bloemen, herfstkleuren en de vruchten van deze plant zorgen ervoor dat er ieder seizoen weer iets nieuws te zien is in de tuin. Hij is prachtig te combineren met andere bloeiende planten, zoals de vlinderstruik en de hortensia. Door de gewone sering te combineren met haagplanten die een andere bloeitijd hebben, houdt u de tuin van het voorjaar tot het najaar bijzonder kleurrijk.

Verzorging gewone sering

De gewone sering heeft niet zo veel verzorging nodig. Het planten van deze haagplant moet uiteraard met zorg gebeuren, maar als de haag eenmaal gesetteld is, zult u er maar weinig omkijken naar hebben.

Verzorging van de gewone sering

De gewone sering heeft niet zo veel verzorging nodig. Het planten van deze haagplanten moet uiteraard met zorg gebeuren, maar als de haag eenmaal gesetteld is, zult u er maar weinig omkijken naar hebben. Om een haag goed en recht te planten, is het handig om eerst een touwtje te spannen over de lengte van de haag, zodat u zeker weet dat de geul die u graaft recht is. Zet de planten erin, gooi de aarde terug en druk deze goed aan, zodat de plant recht blijft. Vergeet niet om na het planten voldoende water te geven.

De sering is een snelgroeiende plant (30-50 cm per jaar), dus het is aan te raden om deze ten minste jaarlijks te snoeien als u hem goed in vorm wilt houden. Hoewel de sering niet geschikt is om een hele strakke haag van te maken, kunt u hem met snoei toch netjes houden. Let er wel op dat u hierbij de bloemknoppen er niet uit snoeit, want de bloesems zijn nu net de charme van deze plant. De sering bloeit op tweejarig hout, dus de nieuwe takken afknippen zou geen probleem moeten zijn.

Overigens is snoeien niet per se nodig. Deze haagplant groeit en bloeit prima zonder hulp. Snoei is vooral belangrijk als u de haag smal of laag wilt houden. Ook zorgt regelmatige snoei meestal voor een vollere en meer compacte groei. Verder verzorging van de sering is nauwelijks nodig. In droge periodes is het goed om wat extra water te geven, maar bij normaal weer hoeft dit niet. Ook is de gewone sering goed winterhard, dus de wortels hebben geen extra bescherming nodig tegen koud weer. Dit maakt de gewone sering een prachtige en bijzonder makkelijke haagplant.

gewone sering geschikt tuin

De gewone sering is geen bijzonder grote plant, maar hij neemt zeker meer plaats in dan bijvoorbeeld een sierhaag van buxus, Japanse hulst of bruidsbloem.

Is deze haag geschikt voor mijn tuin?

Hoewel een haag van sering er prachtig uitziet, is hij niet geschikt voor iedere tuin. De gewone sering is geen bijzonder grote plant, maar hij neemt zeker meer plaats in dan bijvoorbeeld een sierhaag van buxus, Japanse hulst of bruidsbloem. Als u een kleine tuin heeft, kan de gewone sering dan ook beter als solitaire borderplant gebruikt worden, dan als haag. Natuurlijk kan een informele haag van sering wel heel mooi staan om de voortuin, waar een privacyhaag meestal niet nodig is. De gewone sering is het meest geschikt voor middelhoge sierhagen.

Bent u op zoek naar een privacyhaag voor de achtertuin? Dan kunnen wij de gewone sering dus niet aanraden. Deze bladverliezende haagplant heeft een relatief open structuur en biedt met name in de winter maar weinig beschutting. Voor een uitbundig bloeiende privacyhaag zijn lauriersoorten zoals de laurier 'Caucasica' of de laurier 'Herbergii' geschikt. Ook de taxus 'Hicksii' en de taxus 'Hillii' hebben samen iets moois te bieden. Hoewel deze planten niet uitbundig bloeien, krijgt de vrouwelijke taxus 'Hicksii' prachtige rode bessen als ze bij de mannelijke variant in de buurt staat.

Zoals we al zeiden, kunt u de gewone sering prachtig combineren met andere bloeiende planten. We noemden de vlinderstruik en de hortensia al, maar ook de ribes 'King Edward VII' is een mooie optie. Deze groeit ongeveer even hoog als de gewone sering en heeft een vergelijkbare bloeitijd. De lilakleurige bloempluimen van de gewone sering staan heel mooi bij de fuchsiakleurige bloemtrossen van de ribes. Let er bij het snoeien dan wel op dat de ribes wat breder, maar ook langzamer groeit.

Gewone sering
Syringa vulgaris
Vanaf
2,12
arrow-right

loader
Bezig met laden...