Bloeiende ligusterhaag

Bloeiende ligusterhaag

Bloeiende ligusterhaag

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Populair
Wintergroene Liguster 'Atrovirens'
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Vanaf
1,55
arrow-right
Haagliguster
Populair
Haagliguster
Ligustrum ovalifolium
Vanaf
1,35
arrow-right
Bonte haagliguster
Ligustrum ovalifolium 'Aureum'
Vanaf
2,38
arrow-right

De liguster wordt vaak gebruikt als een formele haagplant, maar eigenlijk is het een heel veelzijdige haagplant die ook goed gebruikt kan worden voor informele hagen. Vandaag gaan we kijken naar de mogelijkheden van een bloeiende ligusterhaag.

bloeit de liguster

De liguster is geen uitbundig bloeiende haagplant. Hij krijgt redelijk onopvallende, witte bloemen die in pluimen groeien.

Hoe en wanneer bloeit de liguster?

Als eerste is het handig om te weten hoe de bloei van de liguster er precies uitziet en wanneer het bloeiseizoen is. De liguster is geen uitbundig bloeiende haagplant. Hij krijgt redelijk onopvallende, witte bloemen die in pluimen groeien. Hoewel de bloemen misschien niet zo kleurrijk zijn, verspreiden ze wel een lekkere geur, die ook bij insecten bijzonder geliefd is. Een bloeiende ligusterhaag is dus ook een levendige haag.

De bloeitijd van de liguster duurt ongeveer van mei tot juli. Op het moment dat deze blog geplaatst wordt, is die bloei dus ongeveer op z’n hoogtepunt. Hoewel deze bloei vergeleken met andere bloeiende haagplanten relatief vroeg is (de hortensia bloeit bijvoorbeeld van juni tot september), kan de bloeitijd wel een conflict opleveren als u de haag wilt gaan snoeien.

bloeiende liguster snoeien

De bloesems van de liguster zitten daardoor meestal in het deel van de haag dat al voor de bloeitijd afgesnoeid wordt.

Een bloeiende liguster snoeien

Een van de redenen dat de liguster niet algemeen bekend staat als een bloeiende plant, is omdat hij vaak gebruikt wordt in formele hagen. Een formele haag wordt meestal vroeg in het jaar, tussen maart en half juni, flink gesnoeid, zodat hij de rest van het seizoen mooi in vorm blijft. De bloesems van de liguster zitten daardoor meestal in het deel van de haag dat al voor de bloeitijd afgesnoeid wordt.

Als u graag een haagliguster wilt die wel bloeit, kunt u ervoor kiezen om de haag pas na de bloei te snoeien. Hoewel juli voor een haagplant een vrij laat moment in het jaar is om te snoeien, zal de haag meer dan genoeg tijd hebben om te herstellen voordat de winter begint en kunt u genieten van de geur en de extra sierwaarde van de bloesems.

Besjes en vogels

Snoeit u de liguster niet in juli, maar laat u hem ook dan nog uitgroeien, dan zullen de bloesems veranderen in besjes.

Besjes en vogels

Snoeit u de liguster niet in juli, maar laat u hem ook dan nog uitgroeien, dan zullen de bloesems veranderen in besjes. Hoewel de liguster verwant is aan de olijfboom, is het voor mensen geen goed idee om deze besjes te eten. Ze zijn namelijk licht giftig. Wel zijn de besjes populair bij vogels. Na de insecten die op de bessen afkomen, blijft de tuin dus gezellig en levendig dankzij de ligusterhaag.

De liguster is sowieso een populaire haag voor vogels. Net als veel wintergroene hagen zoals de thuja, taxus of laurier, is de structuur van de liguster vrij dicht. Hierdoor is het een veilige en beschermde plek voor vogels om hun nesten te bouwen. Een ietwat informele ligusterhaag biedt voor vogels dus zowel bescherming als voedsel. Voor vogelliefhebbers is het dus een goede plant om in de buurt te hebben.

Liguster winter snoeien

Net als veel bloeiende haagplanten kunt u de liguster in het najaar snoeien en hem dan radicaal afknippen.

Liguster in de winter snoeien

Als u de ligusterhaag het hele jaar niet snoeit, krijgt u zowel de bloemetjes als de besjes te zien. Dit is een heel aantrekkelijk idee voor veel mensen, maar een liguster kan vrij hoog worden. De gewone liguster groeit zonder snoeien gemakkelijk hoger dan 2 meter en door zijn snelle groei duurt het ook niet heel lang voordat hij daar is. Vaak is snoeien toch wel noodzakelijk.

Net als veel bloeiende haagplanten kunt u de liguster in het najaar snoeien en hem dan radicaal afknippen. Hoewel de liguster een semi-wintergroene haagplant is en dus meestal zijn bladeren niet verliest, heeft hij alsnog een rustperiode. Let er wel op dat u nooit snoeit als het vriest. Dit maakt het voor de plant namelijk een stuk lastiger om van de snoeibeurt te herstellen en weer terug te groeien.

informele ligusterhaag

Zoals gezegd, wordt de liguster vaak gebruikt als een formele haagplant. Dit kan ook goed, want het is een plant met een dichte groeivorm en relatief kleine bladeren.

Een informele ligusterhaag

Zoals gezegd, wordt de liguster vaak gebruikt als een formele haagplant. Dit kan ook goed, want het is een plant met een dichte groeivorm en relatief kleine bladeren. Daardoor blijft hij mooi in vorm, zonder dat er gaten ontstaan bij het snoeien. Toch is een informele ligusterhaag ook niet zo’n vreemd idee. Als u de liguster een beetje zijn gang laat gaan, kan dat er namelijk heel mooi uitzien.

Een informele haag past vaak vooral mooi in een meer landelijke tuin. Informele hagen worden veel gebruikt als erfafscheiding bijvoorbeeld. Ook in grote tuinen kunnen ze gebruikt worden als afscheiding tussen twee delen van de tuin. Een nadeel aan een echt informele ligusterhaag, is dat hij gemakkelijk meer dan een meter breed kan groeien, waardoor de haag veel ruimte inneemt.

ligustersoort bloeiende haag

Bij de gewone liguster staat aangegeven dat het een bloeiende plant is en de haagliguster heeft als kenmerk dat hij vruchtdragend is.

Welke ligustersoort is het meest geschikt als bloeiende haag?

Op onze site verkopen we 4 verschillende varianten van de liguster. Bij de gewone liguster staat aangegeven dat het een bloeiende plant is en de haagliguster heeft als kenmerk dat hij vruchtdragend is. Hoewel deze kenmerken voor die varianten misschien iets prominenter zijn, zijn in principe alle ligustersoorten bloeiend en vruchtdragend.

De bonte haagliguster staat bekend om zijn tweekleurige bladeren, waar hij zijn naam aan te danken heeft. De bladeren zijn deels geel en deels groen. Met witte bloesems en zwarte besjes erbij wordt dit met recht een bontgekleurde plant. De wintergroene liguster 'Atrovirens' is gekweekt om nog minder bladeren te verliezen in de winter, waardoor ook deze variant zeker zijn sierwaarde heeft.

In het algemeen is de liguster een erg robuuste haagplant die bijna overal kan groeien. Deze haagplant is ook goed bestand tegen vervuilde lucht, waardoor hij ook in industriegebieden of zelfs aan de kust prima zal gedijen.

loader
Bezig met laden...